Opis produktu

Smalec gęsi to naturalny tłuszcz drobiowy, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ma delikatny zapach i smak, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że zyskuje coraz więcej zwolenników. Ze względu na odporność na wysokie temperatury, nie traci swoich cennych właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Wykorzystasz go w swojej kuchni do smażenia, gotowania i pieczenia, a potrawy z jego dodatkiem nabiorą wspaniałego aromatu. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego. Poznaj właściwości i zastosowanie gęsiego smalcu. Co to jest smalec gęsi? Gdzie kupić i jaka jest jego cena? Jak zrobić smalec gęsi? Smalec gęsi czy wieprzowy? Który lepszy? Właściwości gęsiego smalcu Ile ma kalorii? Do czego wykorzystać? Co to jest smalec gęsi? Smalec gęsi to produkt, który powstaje poprzez wytapianie gęsiego tłuszczu. Najlepszy do produkcji tego specyfiku jest tłuszcz sadełkowy. Powinien mieć delikatny jasnoszary kolor oraz neutralny zapach i smak. Gęsi smalec można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ma półpłynną konsystencję i niską temperaturę topnienia (podobnie jak masło, około 25-40 stopni Celsjusza). Zawiera trochę więcej wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż smalec wieprzowy. Smalec gęsi jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni francuskiej i żydowskiej. Od wieków stosuje się go do smażenia w kuchni koszernej. Stosowany był również jako środek konserwujący. Obkładano nim mięso, co przedłużało jego przydatność do spożycia. Smalec gęsi może być przechowywany nawet przez kilkanaście miesięcy w lodówce, nie tracąc przy tym swojego saku i aromatu. W medycynie ludowej przypisywano mu cenne właściwości lecznicze. W połączeniu z olejkiem rycynowym stosowano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa i stawów. Jego właściwości rozgrzewające były wykorzystywane również w leczeniu przeziębień. Zmieszany z ciepłym mlekiem i miodem miał łagodzić przebieg infekcji. Smalec gęsi stosowany był również na hemoroidy. Gdzie kupić i jaka jest jego cena? Mimo tego, że gęsina nie jest jeszcze zbyt popularna w naszym kraju, smalec z gęsi można bez problemu nabyć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, zwłaszcza znajdziemy go w ofertach sklepów internetowych. Za opakowanie 320 – gramowe, dobrej jakości smalcu musimy zapłacić kilkanaście złotych. Nie jest to wygórowana cena, biorąc pod uwagę wszechstronność zastosowania gęsiego smalcu i jego liczne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić smalec gęsi? Smalec można przygotować w warunkach domowych, ale jest to proces czasochłonny. Potrzebna jest także znaczna ilość gęsiny. Z pieczonej, 6-kilogramowej gęsi otrzymamy około litra smalcu. Po upieczeniu gęsiny należy znać cały tłuszcz, który się wytopił. Dodać sól, pieprz, majeranek, jedną cebulę i dwa jabłka pokrojone w kostkę. Wszystko smażyć przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowywać w szklanym lub kamionkowym naczyniu w lodówce. Smalec gęsi czy wieprzowy? Który lepszy? Przyjmuje się, że smalce gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Jednak ze względu na wysoką zawartośc kwasów tłuszczowych nasyconych należy stosować oba te tłuszcze z umiarem. Oba mają również podobne zastosowanie. Używa się ich do smażenia oraz jako dodatek do wielu dań. Mogą być również wykorzystywany do smarowania pieczywa.  Właściwości gęsiego smalcu W medycynie naturalnej gęsie sadło wykorzystywane jest w leczeniu wielu dolegliwości z uwagi na działanie rozgrzewające. Rozpuszczony w gorącym mleku z dodatkiem miodu ma działać pomocniczo w leczeniu przeziębień, łagodzić katar i kaszel. Stosuje się go również zewnętrznie do nacierania klatki piersiowej i pleców. Działa korzystnie w leczeniu bólu stawów i kręgosłupa. W formie kompresów stosowany jest w bólach reumatycznych.  

Podobnie wyglądające produkty

Zobacz również

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

Smalec Gęsi 320g Agro-top