Opis produktu

OPIS OCET JABŁKOWY FILTROWANY BIO 500 ml - ALCE NERO  -zawiera dużą ilość polifenoli i witaminę E -obniża stężenie glukozy -ma właściwości antybakteryjne -w kosmetyce jest wykorzystywany do dezynfekcji i oczyszczania  Ocet jabłkowy to produkt, który był stosowany już w starożytności. Powstaje podczas fermentacji octowej alkoholu. Był on stosowany już w starożytności. Ocet ten posiada bursztynowy kolor i jest mętny. Łyżka stołowa zawiera jedynie 3 kalorie. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, sosów oraz koktajli. Jako dodatek do żywności spełnia działanie środka konserwującego, który zapobiega psuciu się żywności i hamuje rozwój bakterii.Ocet jabłkowy to świetne źródło witaminy E, która jest antyutleniaczem. Oznacza to, że ogranicza ilość wolnych rodników w organizmie, co wpływa na poprawienie odporności, pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Polifenole, które znajdują się w ich składzie również działają jako przeciwutleniacze, czyli są antyoksydantami. Jest to bardzo dobre wsparcie organizmu i pozwala mu lepiej radzić sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi środowiska z którymi się spotykamy. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy starzenia.Produkt ten wpływa obniżająco na stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie octu może zwiększyć wrażliwość komórek, co w konsekwencji może zapobiegać wahaniom stężenia glukozy. Związane to jest z jego z tego właściwościami antybakteryjnymi.Stosowany zewnętrznie jest wykorzystywany w kosmetyce, głównie do oczyszczanie i dezynfekcji. Wspomaga w zwalczanie wirusowych problemów z paznokciami, których możemy nabawić się w miejscach publicznych. Pomocny będzie również przy zawianiu i innych problemach z uszami. Może również pozytywnie wpłynąć na młodzieńcze problemy skórne oraz przebarwienia. CIEKAWOSTKI Ocet jabłkowy możemy przygotować samodzielnie w domu. Będziemy do tego potrzebować 1kg kwaśnych jabłek, 1l wody oraz ok. 5 łyżeczek miodu. Jabłka należy umyć i pozbyć się gwiazd nasiennych. Jabłka zalewamy wodą i dodajemy miodu tak, żeby nie wystawały powyżej ich powierzchni. Naczynie w którym przygotowujemy ocet przykrywamy ściereczką i obwiązujemy z celu zabezpieczenia. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 4 tygodni, mieszając co jakiś czas płyn. Przez ten czas zachodzi proces fermentacji, gdy reakcja zajdzie o końca przestanie wytwarzać się piana na powierzchni. To będzie oznaczać, że ocet jest gotowy. Należy go wtedy przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Ocet robiony w domowych warunkach powinniśmy kontrolować, ponieważ istnieje ryzyko powstania pleśni – gdy tylko taką zauważymy należy zrezygnować z jego spożywania. SKŁADNIKIcydr jabłkowy*, całkowita kwasowość 5% (*certyfikowany składnik ekologiczny) UWAGIOsad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu. PRZECHOWYWANIEPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Podobnie wyglądające produkty

Zobacz również

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

OCET JABŁKOWY FILTROWANY BIO 500 ml - ALCE NERO