Opis produktu

MĄKA ŻYTNIA NA ŻUREK BIO 500 g - BABALSCY Mąka żytnia chlebowa typ 1850 doskonale nadaje się do przygotowania żurku, tradycyjnego zakwasu i wypieku chleba na zakwasie. Mąka żytnia charakteryzuje się mniejszą zawartością glutenu w odróżnieniu od mąki pszennej. Posiada również ciemniejszy od niej kolor o szaro-brązowej barwie. Jest ona również bardziej odżywcza i zawiera więcej mikroskładników, niż mąka pszenna.Mąka żytnia zawiera w swoim składzie takie minerały jak potas, wapń, cynk, mangan oraz miedź. Jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz błonnika. Błonnik zawarty w mące zapewnia uczucie sytości oraz pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywając produkty z mąki żytniej dostarczamy do organizmu kwasy fenolowe, które mają działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że pomagają redukować wolne rodniki oraz działają ochronnie na komórki. Dodatkowo są źródłem fitoestrogenów, które pozytywnie wpływają na układ krążenia. SKŁADNIKImąka żytnia razowa typ 1850* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) MASA NETTO: 500g WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100g:Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1396 kJ / 330 kcalTłuszcz: 2 gw tym nasycone kwasy tłuszczowe: 1 gWęglowodany: 68 gw tym cukry: 2 gBłonnik: 8 gBiałko: 7 gSól: 0,025 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu.

Podobnie wyglądające produkty

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

MĄKA ŻYTNIA NA ŻUREK BIO 500 g - BABALSCY