Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych cynamonu cejlońskiego w laskach Większości z nas niepowtarzalny aromat cynamonu cejlońskiego jest bardzo dobrze znany. Korzenny zapach niniejszej przyprawy przywodzi nam na myśl przede wszystkim świąteczne wypieki oraz smaczne dania kuchni orientalnej. Niemniej jednak, cynamon znajduje znacznie szersze zastosowanie. Okazuje się, że przyprawa ta wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Ponadto, wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie ochronić nas przed występowaniem licznych chorób cywilizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu II. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych lasek cynamonu cejlońskiego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu. Skąd pochodzą i czym charakteryzują się laski cynamonu cejlońskiego? Cynamon cejloński – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka; Cynamon cejloński a cukrzyca; Przeciwwskazania dotyczące spożywania cynamonu cejlońskiego; Cynamon cejloński laski – cena; Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego w laskach: Gdzie kupić cynamon cejloński? Cynamon cejloński mielony, czy w laskach? Który z nich warto wybrać? Jak przechowywać cynamon cejloński? Czy spożywanie dużych ilości cynamonu może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Czy cynamon cejloński można dodawać do kawy? Cynamon cejloński – kcal; Zastosowanie lasek cynamonu cejlońskiego w codziennej kuchni i nie tylko; Cynamon cejloński laski – przepisy. Skąd pochodzą i czym charakteryzują się laski cynamonu cejlońskiego? Cynamon cejloński od setek lat znajduje niezwykle ważne miejsce zarówno w kulturze, kuchni, jak i medycynie naturalnej na terenie Azji. Niniejsza przyprawa uznawana jest za najlepszy z dostępnych na rynku gatunków cynamonu. Najczęściej jest ona dostępna w formie zwiniętych rurek (lasek) lub startego proszku (cynamon mielony). Przyprawa ta jest produktem otrzymywanym z cynamonowca cejlońskiego, wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec cejloński w naturalnych warunkach występuje na terenie wyspy Cejlon. Niemniej jednak, spotkać możemy go również na terenie Ameryki Południowej, Azji Wschodniej oraz na Antylach. Analiza światowego rynku ujawniła natomiast, że największym na świecie producentem cynamonu cejlońskiego jest Sri-lanka. Laski niniejszej przyprawy pozyskiwane są z kory wyżej wspomnianego drzewa. Są one zwinięte po obu stronach i przybierają kształt dwururki składającej się z cienkich listków. Cynamon cejloński jest jasno brązowy i charakteryzuje się przyjemnym aromatem, który doskonale komponuje się ze smakiem zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co ciekawe, kora cynamonowca cejlońskiego zbierana jest dwa, a nawet trzy razy w roku (zazwyczaj w porze deszczowej). Zanim przyprawa ta trafi na nasze stoły, musi zostać poddana licznym procesom obróbki, na które składają się ścinanie pędów drzewa oraz oczyszczanie zewnętrznej korowiny i wewnętrznych pozostałości po łyku. Następnie, cynamon krojony jest w cienkie paski i suszony na pełnym słońcu. To właśnie wtedy produkt ten zaczyna się charakterystycznie zawijać i swoim wyglądem przywodzić nam na myśl cygaro. Warto wiedzieć, że laski cynamonu cejlońskiego są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również zawierają w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują przeciwutleniacze, czyli substancje, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ponadto, produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witamin, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz K, jak również niezbędne minerały, takie jak: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz cynk. Co ciekawe, cynamon cejloński zawiera w swoim składzie śladowe ilości kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Cynamon cejloński – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka Dzięki zawartości cennych dla zdrowia składników, witamin i minerałów, wprowadzenie lasek cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż za sprawą aldehydu hydroksycynamonowego, przyprawa ta przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych w naszym organizmie. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż może on wpływać na istotny spadek czynnika CRP (odczynnika stanu zapalnego) w przebiegu licznych chorób. Ponadto, cynamon zajmuje ważne miejsce w profilaktyce zaburzeń układu krążenia. Na podstawie obserwacji oraz badań o charakterze naukowym, ustalono, iż systematyczna suplementacja niniejszej przyprawy oddziałuje na obniżenie wartości ciśnienia krwi. Co ciekawe, zjawisko to zaobserwowano również w grupie tych osób, u których rozpoznano zespół metaboliczny oraz cukrzycę typu II. Nie bez znaczenie jest również wpływ cynamonu na zwiększanie efektywności procesu odchudzania. Okazuje się, iż przyprawa ta może przyczyniać się do zmniejszenia wchłaniania glukozy oraz przyspieszenia procesów metabolicznych. Badania naukowe dowiodły, iż wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zdrowej diety sprzyja obniżaniu wartości wskaźnika BMI oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Ponadto, przyprawa ta może oddziaływać na hamowanie opróżniania żołądka, a co za tym idzie zmniejszania tendencji do podjadania między posiłkami. Warto również wiedzieć, że cynamon cejloński ceniony jest ze względu na swoje właściwości antynowotworowe. Wprowadzenie go do zdrowej diety, za sprawą aldehydu cynamonowego, wpływa na wspomożenie walki z nowotworem jelita grubego. Niemniej jednak, teza ta została potwierdzona wyłącznie na podstawie badań przeprowadzonych na szczurach. Co ciekawe, aldehyd cynamonowy wykazuje działanie profilaktycznie nie tylko w kierunku chorób układu krążenia, czy chorób nowotworowych, ale również zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym. Naukowcy z Kalifornijskiego Uniwersytetu przekonują, iż substancja ta odpowiadać może za opóźnianie występowania objawów w przebiegu choroby Alzheimera. Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na dobroczynny wpływ cynamonu cejlońskiego w kontekście leczenia dolegliwości żołądkowych. Okazuje się, iż substancje zawarte w niniejszej przyprawie łagodzą objawy zatrucia pokarmowego oraz biegunki. Ponadto, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy w przyszłości. Mimo niewątpliwych właściwości zdrowotnych, jakie wykazują laski cynamonu cejlońskiego, należy pamiętać, że są one jedynie elementem zrównoważonej diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować ich zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie niniejszej przyprawy w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym lekarzem oraz/lub zaufanym farmaceutą. Cynamon cejloński a cukrzyca Cynamon cejloński ceniony jest ze względu na swój pozytywny wpływ na przebieg i profilaktykę cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Badania dowodzą, iż składniki zawarte w niniejszej przyprawie oddziałują na obniżenie glikemii na czczo. Ponadto, cynamon wpływa na złagodzenie przebiegu insulinooporności poprzez zwiększenie ekspresji receptorów PPAR-α oraz PPAR-γ. Jednocześnie, przyprawa ta wpływa na stymulację receptorów insulinowych. Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach zasugerowały, iż substancje zawarte w cynamonie mogą wpływać na ekspresję transportera glukozy (GLUT-4). Dodatkowo, cynamon zwiększa syntezę glikogenu za sprawą aktywacji syntazy glikogenowej oraz zmniejszenia absorpcji glukozy w obrębie jelita cienkiego. Dlatego też, wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może istotnie przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu II oraz insulinooporności w przyszłości. Przeciwwskazania dotyczące spożywania cynamonu cejlońskiego Chociaż w większości przypadków spożywanie cynamonu cejlońskiego w odpowiednich ilościach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, warto wiedzieć, iż istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, spożywanie niniejszej przyprawy nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z alergią na cynamon. Po drugie, związki zawarte w niniejszej przyprawie mogą wchodzić w negatywną reakcję z niektórymi środkami leczniczymi. W przypadku kontaktu cynamonu z metforminą może dochodzić do uszkodzeń wątroby. Połączenie stosowania statyn z cynamonem może odpowiadać za wywoływanie stanów zapalnych w obrębie powyższego narządu. Co ciekawe, cynamon może również zwiększać biodostępność niektórych farmaceutyków, co z kolei może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Cynamon cejloński laski – cena Laski cynamonu cejlońskiego sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50g. Niniejszy produkt kosztuje około 12,00 – 16,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena cynamonu cejlońskiego w laskach może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia wybranego cynamonu cejlońskiego. Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego w laskach Pytanie 1: Gdzie kupić cynamon cejloński? Laski cynamonu cejlońskiego dostępne są w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, niniejszego produktu warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu. Pytanie 2: Cynamon cejloński mielony, czy w laskach? Który z nich warto wybrać? Cynamon cejloński dostępny jest zarówno w formie lasek, jak i formie mielonej. Cynamon mielony jest łatwy w stosowaniu. Natomiast cynamon cejloński w laskach na dłużej jest w stanie zatrzymać niepowtarzalny smak oraz aromat niniejszej przyprawy. Pytanie 3: Jak przechowywać cynamon cejloński? Niniejszą przyprawę warto jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zamykając ją w szklanym słoiku lub plastikowym pudełku z pokrywą, będziemy w stanie nie tylko na dłużej zachować aromat cynamonu, ale przede wszystkim jego cenne właściwości zdrowotne. Pytanie 4: Czy spożywanie dużych ilości cynamonu może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Spożywanie nadmiernych ilości cynamonu może wywierać negatywny wpływ na samopoczucie człowieka. Warto również pamiętać, iż substancje zawarte w niniejszej przyprawie mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z niektórymi lekami. Dlatego też, przed wprowadzeniem cynamonu cejlońskiego do swojej codziennej diety, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub doświadczonego dietetyka. Pytanie 5: Czy cynamon cejloński można dodawać do kawy? Cynamon w połączeniu z innymi przyprawami korzennymi stanowi doskonały dodatek zarówno do rozgrzewającej kawy, jak i herbaty. Przyprawa ta doskonale łączy się ze smakiem popularnego w miesiącach jesiennych pumpkin spice latte.  

Podobnie wyglądające produkty

Zobacz również

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

Cynamon CEJLOŃSKI laski - 50g