Opis produktu

CIECIERZYCA BIO 400G - BIO PLANET SKŁADNIKIciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISEkologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek. Jest podstawowym składnikiem falafeli i hummusu. Ugotowana ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny - 30, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Ciecierzyca zawiera też spore ilości błonnika, który daje uczucie sytości oraz usprawnia proces trawienia. Cenna dla wegan i wegetarian jest woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy, zwana aquafabą. Stosuje się ją jako zamiennik jajka, na przykład przy wytwarzaniu domowego majonezu, biszkoptów czy puszystych kremów.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIAUprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania. Tak ugotowana ciecierzyca nadaje się do spożycia bądź do dalszego przygotowywania.  WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcalTłuszcz - 4,6 g,w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 gWęglowodany - 45 g,w tym cukry - 11 gBłonnik - 17 gBiałko - 22 gSól - 0,06 g  INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.  MASA NETTO400g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Podobnie wyglądające produkty

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

CIECIERZYCA BIO 400 g - BIO PLANET