Opis produktu

BIO PUMPERNIKIEL 500 g - TERRASANA Pumpernikiel to rodzaj wypiekanego w formie, na zakwasie ciemnego pieczywa, którego bazę stanowi gruboziarnista mąka żytnia, często lekko osładzanego miodem, melasą, ekstraktem z jabłek lub słodu. Chleb wyróżnia się ciepłym odcieniem brązu dochodzącym niekiedy do barwy przywodzącej na myśl prażone kakao. Charakterystyczną cechą tego szczycącego się ponad stuletnią tradycją przysmaku jest wypiekanie ciasta w niskiej temperaturze około stu dwudziestu do stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza przez dziesięć do szesnastu godzin. Pumpernikiel pochodzi najpewniej z Westfalii, a jego nazwa w XVII-wiecznych Niemczech mogła być tłumaczona jako zakalec. Chleb żytni typu pumpernikiel to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Polecany do serów, wędlin, wędzonych ryb, warzyw oraz past kanapkowych. SKŁADNIKIpełnoziarniste otręby żytnie* (60%), woda, syrop buraczany*, ekstrakt słodu jęczmiennego*, sól morska, drożdże (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 gWartość energetyczna - 768 kJ / 181 kcalTłuszcz - 1,00 gw tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 gWęglowodany - 38,20 gw tym cukry - 0 gBiałko - 4,80 gSól - 0 g MASA NETTO: 500 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w chłodnym i suchym miejscu.  

Podobnie wyglądające produkty

Zobacz również

Historia ceny produktu

Ten produkt jeszcze nie ma opinii. Zmień to, bądź pierwszy! :)

Napisz własną recenzję produktu:

BIO PUMPERNIKIEL 500 g - TERRASANA