Ostrzałka osełka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023)
Opis produktu
The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych. The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą. Główne zalety: płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °, możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży, osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek, 3 strefy ostrzenia, funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania, lekka wytrzymała konstrukcja, łatwość i komfort ostrzenia. Funkcjonalna konstrukcja Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V. Płynna regulacja kąta ostrzenia Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania. The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°. Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych. Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°. Zalecane kąty ostrzenia: 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia, 20 - 22° - noże edc, scyzoryki, 22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe. Strefy ostrzenia The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe. Powierzchnie ostrzące: ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi, ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania, jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek. Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości. DANE TECHNICZNE; Dane podstawowe Co chcesz naostrzyć? scyzoryk , maczeta , nóż stalowy , nóż , nożyczki , tasak Kąt pochylenia noża [°] 14 Typ ostrza gładki Typ ostrzałki typu V Typ ostrzenia szybkie podostrzenie Dane dodatkowe Materiał ścierny ceramika (syntetyk) , węglik wolframu Wymiary Długość całkowita [mm] 265 Masa [g] 198 Szerokość [mm] 45 Wysokość całkowita [mm] 70 Informacje producenta Producent The Edge, Polska EAN 5906660005728 Symbol dostawcy RM023